5.5. Implicarea în Comunitate
Responsabilitatea de a ne implica în comunitate s-a materializat prin campaniile de CSR derulate direct de Autonom sau indirect prin Fundația Autonom. De asemenea, angajații noștri sunt implicați constant în proiecte de educație, societate și sport.
Explicarea impactului
Aspect material | Impact economic | Impact social | Impact de mediu |
---|---|---|---|
Implicarea în comunitate | Prin implicare în proiectele sociale atât la nivel intern, cât și extern contribuim la bunăstarea economică din comunitățile din care facem și crearea unor parteneriate pe termen lung, benefice pentru toate părțile implicate. | Oferim sprijin sub diferite forme, inclusiv financiar pentru acțiuni care susțin proiecte de educație, business-uri antreprenoriale, conștientizări de mediu, sport, artă sau chiar sprijinul direct al unor comunități locale. Colaborăm și susținem ONG-urile cu care împărtășim valori comune, dezvoltând proiecte împreună sau asigurându-le servicii de mobilitate, extinzând astfel aria de impact social pozitiv. | Sprijinim sau lansăm proiecte de CSR în comunitățile din care face parte legate de conștientizări de mediu, dar și dezvoltarea infrastructurilor verzi și de energie pentru a contribui în felul acesta la diminuarea impactului negativ asupra mediului. |
Gestionarea impactului
Autonom are o tradiție la nivel de grup în domeniile precum sponsorizările, donațiile, responsabilitatea socială și sustenabilitate. Implicarea în comunitățile din care facem parte și dezvoltarea acestora a fost întotdeauna în ADN-ul nostru și al echipei noastre. A fi o companie responsabilă înseamnă să reinvestim în societatea din care facem parte, răspunzând nevoilor comunităților, acționând pe mai multe direcții și susținând acele inițiative care contribuie la dezvoltarea unui ecosistem bazat pe valori.
Direcțiile de implicare în comunitate pe care am continuat să le susținem și în 2022 în mod direct prin Autonom sau indirect, prin Fundația Autonom au fost educație, sport, cultură, mediu și educație antreprenorială.
Educația
Punerea educației și a comunităților în centrul activităților pe care le desfășurăm a fost întotdeauna în ADN-ul nostru și al echipei Autonom și reprezintă una din valorile de bază pe care cultura noastră organizațională se bazează. Educația reprezintă calea sigură spre schimbare și evoluție și investițiile în acest domeniu sunt cele care dau cel mai mare randament pe termen lung și reprezintă modalitatea prin care avem impact asupra viitorului societății noastre.
„Evolve Daily” reprezintă motto-ul care ne ghidează acțiunile și pornind de aici, am căutat să contribuim la construirea de caractere și la dezvoltarea unor adulți cu valori și principii, prin sprijinirea proiectelor dedicate dezvoltării copiilor și a sistemului educațional.
Cultură
Ne dorim să fim un partener al domeniului cultural și pentru că arta reprezintă un element important care contribuie la formarea conștiinței publice, dar și ajută comunitățile să rămână apropiate. Prin pasiunea pentru muzică, teatru, film sau alte forme artistice, oamenii se apropie, învață și petrec împreună timp de calitate. De aceea, am sprijinit evenimente culturale precum Concursul Internațional George Enescu, SoNoRo și festivaluri precum Festivalul Sunscreen, Flight Festival și KinoSaga.
Sport
Pentru că suntem mereu în mișcare și alergarea reprezintă unul din sporturile preferate în Autonom, am ales să promovăm sportul ca stil de viață și începând cu 2022 am ales să fim partener de cursă lungă pentru Semimaratonul București, Maratonul București și Transmaraton. Sportul unește oamenii și le dă putere de a se conecta, de a învăța și de a depăși bariere.
De asemenea am susținut și evenimente pentru comunitatea de pasionați de biciclete, precum evenimentele organizate de Riders Club și CSA Steaua Cycling Team.
Mediu
Prin proiectele de mediu în care ne implicăm ne dorim să sprijinim și să completăm eforturile de a construi comunități mai curate și mai sănătoase. Astfel, am ales să participăm la activitățile de plantare organizate de Act for Tomorrow și Viitor Plus.
Voluntariatul în Autonom
Implicarea în comunitate reprezintă una din îndatoririle angajaților noștri și îi încurajăm să identifice și să se implice în inițiative care sprijină diverse nevoi identificate în comunitățile din care fac parte. Acestea sunt desfășurate atât în plan individual, cât și în cadrul companiei, în timpul programului de lucru, dar și în timpul liber. În 2022, peste 300 de colegi au ales să facă voluntariat și să dedice peste 800 de ore în programe.
De fapt, anul trecut a reprezentat de fapt o continuare firească a modului consacrat de implicare în comunitate, venind în sprijinul unui număr mare de organizații care au avut în desfășurare sau au propus proiecte noi, pe care le puteam și doream să le susținem.
Eficacitatea acțiunilor întreprinse
Câteva din proiectele anului 2022
Platforma Help
Începutul anului a surprins pe toată lumea prin izbucnirea conflictului geopolitic din Ucraina și pentru a ajuta am intervenit imediat prin activarea platformei Help, proiectul dezvoltat și folosit în timpul pandemiei pentru a oferi asistență în transport. Prin intermediul acesteia, am primit peste 100 de solicitări la nivel național, fără a se limita la nevoia de transport. Ulterior, ne-am transformat dintr-un furnizor de soluții de mobilitate, într-un conector, demonstrând angajamentul nostru de a face tot ceea ce este necesar pentru a sprijini comunitatea atunci când este nevoie de noi. Mai mult de atât, am venit și în sprijinul jurnaliștilor, pe care i-am sprijinit pentru a putea ajunge în zona de război, astfel încât să poată oferi lumii actualizări cu privire la război din prima linie.
Evenimente sportive
Ciclism
Evenimente culturale
Concursul Enescu
Septembrie reprezintă luna muzicii și a Concursului Enescu, un eveniment important pentru noi și de care suntem alături, încă din 2019. Evenimentul de anul acesta marchează 64 de ani de la prima ediție și redă speranța... prin muzică.
SoNoRo, Flight Festival și Sunscreen
Proiect Burtica Plină
Ideea proiectului a pornit de la o discuție avută cu o doamnă învățătoare de la o școală gimnazială din București și identificare nevoilor familiilor cu posibilități reduse. Astfel, colegii noștri prin colectarea de produse alimentare, de igienă personală, rechizite și articole de îmbrăcăminte au reușit să acopere nevoile lunare a 6 familii, însemnând 32 de persoane pentru tot anul. În luna decembrie acțiunea fost extinsă către peste 100 de beneficiari, bătrâni singuri și copii proveniți din familii defavorizate, cu participarea a peste 100 de colegi care și-au dedicat un număr de peste 50 de ore de voluntariat.
Pentru 2023, ne-am propus ca proiectul Burtica Plină să devină dintr-un proiect „Extra Fundație”, realizat prin forțele proprii ale colegilor, un proiect de Fundație, intitulat „Șanse egale la educație” și care va avea aceeași durată, de un an de zile.
Fundația Autonom
În noiembrie 2022, Fundația Autonom a aniversat 10 ani de când este alături de comunitățile din care face parte și se implică constant în proiecte cu impact direct în educația copiilor. Fundația a luat naștere dintr-un sentiment al responsabilității față de comunitate și din dorința de a oferi un mediu în care angajații Autonom să devină vectori ai schimbărilor în educația comunităților din jurul lor. În cei 10 ani, Fundația Autonom s-a implicat în peste 840 de proiecte cu impact în educație.
Anul trecut au fost realizate 202 proiecte educaționale, cu implicarea a peste 300 de voluntari autonomi și de care au beneficiat peste 4.500 de copii din peste 88 de localități.
Autonom | 2021 | 2022 |
---|---|---|
Număr organizații care beneficiază de contribuții directe | 34 | 202 |
Valoare totala contribuții, Lei | 3.125.457 | 1.243.076 |
Produse donate, servicii, echivalent Lei | 342.503 | 377.532 |
Număr total ore de voluntariat | 512 | 808 |
Construirea a două alei senzoriale, în Centrul de terapie „Casa Soarelui” și Centrul de terapie din Târgoviște, ale Asociației Help Autism, a însemnat implicarea directă a 8 colegi, dintre care un coleg a definit experiența ca fiind „O întâmplare din viața unor oameni normali care au pășit, pentru câteva ceasuri, în curtea unor oameni speciali”. Scopul proiectului a fost de a amenaja două alei senzoriale pentru toți copiii care vizitează cele două centre, elemente care contribuie la procesul acestora de adaptare.
Echipa de Vânzări a construit un hrănitor de cerbi și mistreți. 12 colegi, cu sprijinul Fundației Autonom și împreună cu cercetașii României coordonați de Sorin Dulgheriu, au finalizat în luna octombrie construirea unui acoperiș și a două hrănitoare pentru căprioare, cerbi și mistreți, într-o zonă împădurită din localitatea Cristian, județul Brașov. Cei 10 mici autonomi au învățat să construiască un adăpost, să aprindă focul cu ce au avut la îndemână și să respecte pădurea pentru cât de multe ne oferă.
Proiect împreună cu Organizația Umanitară CONCORDIA
Colegii noștrii au fost în vizită la Odobești, într-unul din centrele de zi ale Organizației Umanitare CONCORDIA, cu obiectivul de a petrece timp alături de copii din comunitatea locală care învață acolo, antrenându-i în discuții și activități libere, pornite de la cărțile și materialele educaționale oferite. Am citit și dezbătut împreună cu cei mici și Lumea pe dos, prima poveste din cartea scrisă de Adriana Ștefan, „Povești pe nerăsuflate”.
Astfel de proiecte, care au loc constant în toate zonele țării, sunt un prilej foarte bun de a afla nevoile reale dintr-o comunitate, de a înțelege provocările cu care se confruntă organizațiile și cadrele didactice dar și de a oferi un suport de dezvoltare pentru micii beneficiari.
Pentru mai multe detalii legate de proiectele Fundației Autonom, vă rugăm să accesați Raportul Fundației, aferent anului 2022.