1.1. Guvernanța corporativă și conformarea

Derularea activității noastre are la bază respectarea principiilor de integritate, transparență și respect pentru societate și mediu, cu o abordare sistematică privind gestionarea riscurilor și conformitatea.

Despre_C_[Guvernanta]_icons_1

Explicarea impactului

Aspect material

Impact economic

Impact social

Impact de mediu

Guvernanța corporativă și conformarea

Întreaga activitate economică și financiară a companiei este determinată în primul rând de guvernanța corporativă. Regulile, practicile și procesele pe care le implementăm și principiile pe care ne bazăm determină profitabilitatea afacerii.

Prin guvernanța corporativă încurajăm investițiile pe termen lung, stabilitatea financiară și integritatea în mediul de afaceri, iar acest lucru duce la creșterea standardelor de viață în comunitățile în care activăm, începând cu îmbunătățirea calității vieții pentru angajații noștri. Aducem astfel un impact economic direct dar și indirect în comunitățile în care activăm.

Guvernanța corporativă stă la baza proiectării unor acțiuni care să nu aducă prejudicii sau chiar să susțină protecția mediului înconjurător, prin promovarea sustenabilității în mobilitate. În același timp, practicile corecte de guvernanță și transparența în raportare pot reprezenta un exemplu pentru industria în care activăm.

Explicarea impactului Gestionarea impactului

Autonom și-a asumat un angajament ferm în ceea ce privește politicile de guvernare corporativă, condus conform direcțiilor sale principale stabilite. Suntem conduși de integritate, respect pentru societate, transparență și o abordare sistemică a managementului riscului și conformității. Suntem siguri că doar urmând valorile și motivațiile noastre vom ajunge la satisfacție în toate domeniile afacerii noastre, dar în principal ne vom asigura reziliența afacerii noastre.

Cultura organizaţională și valorile Autonom

Cultura organizaţională și valorile Autonom Misiune

Autonom este o companie de familie care gândește pe termen lung. Succesul pentru noi este dat de mulţumirea clienţilor și de evoluţia colegilor. Creșterea afacerii, profitabilitatea și stabilitatea financiară sunt consecinţele firești.

Misiune Viziune

Viziunea Autonom este să fie un model de afaceri autentic și sustenabil.
  • Sistemul de management și deciziile zilnice se bazează pe autonomie și sunt filtrate prin sistemul nostru de valori;
  • Autonom este o organizație care învață. Încurajăm dezvoltarea personală a membrilor și susținem transformarea continuă a companiei;
  • Avem un impact pozitiv asupra societății și mediului, prin susținerea educației, prin participarea activă în comunitățile noastre și prin utilizarea responsabilă a resurselor.
Cultura organizaţională a grupului Autonom se bazează pe următoarele patru principii:
  • Sprijinirea dezvoltării continue a angajaţilor: experienţă personalizată de training și cititul ca responsabilitate de serviciu;
  • Susținerea flexibilităţii: accentul pe bunăstarea angajaţilor și posibilitatea unui program flexibil de lucru;
  • Încurajarea implicării în comunitate a echipei: angajaţii din Grup au ocazia, prin Fundaţia Autonom sau alte iniţiative, să se implice în proiecte cu impact pozitiv în comunitate;
  • Facilitarea unui spirit inovativ: program intern pentru propuneri de inovaţii.

Viziune
Valorile Autonom

Onestitatea și integritatea sunt fundamentale pentru dezvoltarea companiei noastreFacem ceea ce este necesar pentru a ne ajuta cliențiiSuntem o echipă.

Un obiectiv important urmărit anul trecut a fost cel de dezvoltare a brandului Autonom, prin definirea poziționării, a universului de brand și a principalelor direcții de comunicare. Astfel, alături de un consultant extern, am conturat strategia de brand a Autonom pentru următorii ani.

O strategie de brand bine definită ajută la construirea unei imagini coerente și memorabile în mintea consumatorilor, obținerea notorietății și loialității față de brand, și creșterea valorii acestuia pe piață.

Prin identificarea valorilor și promovarea acestora în mesajele și activitățile de marketing ale companiei, strategia de brand contribuie la crearea unei conexiuni emoționale și relații de lungă durată cu clienții, ceea ce poate conduce la succesul pe termen lung al afacerii.

Conducerea companiei

Compania este administrată de un Consiliu de Administrație format din 3 administratori numiţi de AGA pentru un mandat de 4 ani. Mandatul celor 3 administratori a fost prelungit în noiembrie 2022 pentru încă o perioadă de 4 ani. Conform Actului Constitutiv al Autonom, la orice moment, majoritatea administratorilor companiei vor fi administratori neexecutivi. Consiliul de Administraţie supraveghează activitatea Directorului General, iar orice membru al Consiliului de Administraţie are dreptul de a solicita de la Directorul General informaţii privind conducerea operativă a companiei.

Membrii Consiliului de Administraţie sunt răspunzători de:
  • Îndeplinirea tuturor obligaţiilor privind realitatea vărsămintelor efectuate de acţionarii Autonom;
  • Existenţa reală a dividendelor plătite;
  • Existenţa registrelor cerute de lege și corecta lor ţinere; Exacta îndeplinire a hotărârilor AGA;
  • Îndeplinirea oricăror altor îndatoriri impuse de lege ori de Actul Constitutiv.

Președintele Consiliului de Administraţie coordonează activitatea Consiliului de Administraţie și raportează în faţa AGA cu privire la activitatea Consiliului de Administraţie. Consiliul de Administraţie poate decide valabil în prezenţa majorităţii membrilor săi, cu majoritate de voturi. În caz de paritate, votul Președintelui Consiliului de Administraţie va fi decisiv.

Sediul profesional al fiecărui membru al Consiliului de Administraţie, precum și al Directorului General este în Municipiul Piatra Neamț, str. Fermelor nr.4, judeţul Neamţ.

În momentul pregătirii acestui raport, Consiliul de Administraţie al Autonom este format din următorii membri:

Nume și Prenume

Calitate

Data numirii

Data expirării mandatului

Mihaela-Angela Irimia

Președinte al Consiliului de Administrație

13 martie 2013

06 noiembrie 2026

Elena-Gianina Gherman

Membru în Consiliul de Administrație

07 noiembrie 2014

06 noiembrie 2026

Dan Iacob

Membru în Consiliul de Administrație

07 noiembrie 2014

06 noiembrie 2026

Conducerea operativă a grupului este delegată de către Consiliul de Administraţie unui Director General, care reprezintă compania în raport cu terții și în justiție. În prezent, Directorul General al Autonom este Mihaela-Angela Irimia numită în această calitate la data de 1 noiembrie 2014, pentru o durată nedeterminată.

De asemenea, în proces decizional, Marius Ștefan și Dan-George Ștefan, fiecare având calitatea de salariat al Autonom, au un rol decizional și o contribuţie determinantă cu privire la strategie și direcţiile de dezvoltare ale grupului.

Autonom are o structură plată cu 3 niveluri ierarhice: consiliul de administraţie, managerii și angajaţii. Toţi managerii raportează direct către consiliu și nu există un „management al managerilor”.

Compania devine astfel o reţea: fiecare sucursală și funcţie este organizată ca o companie mai mică, având profituri și pierderi proprii pentru care managerul este responsabil. Aproape 90% din decizii sunt luate în interiorul echipelor, fără intervenţia consiliului de administraţie. Managerii raportează Consiliului de Administraţie contribuţiile și realizările zilnice, își analizează performanţele și se consultă adesea cu ceilalţi manageri și restul echipei, tocmai pentru a deveni responsabili și motivaţi de rezultatele lor financiare.

În ultimii 5 ani, nici unuia dintre membrii Consiliului de Administrație sau Echipei Executive nu i-a fost interzis de către o instanță de judecată să îndeplinească funcția de membru al Consiliului de Administrație sau supervizare a unei societăți comerciale. În ultimii 5 ani, nu au existat cazuri de insolvență, lichidare, faliment sau administrare specială ale unor societăți comerciale, din ale căror consilii de administrație sau supervizare să facă parte unul dintre membri ai Consiliului de Administrație sau echipei executive Autonom. În ultimii 5 ani nu au existat litigii sau proceduri administrative în care a fost implicat oricare dintre membrii menționați mai sus, referitoare la activitatea acestora în cadrul companiei, precum și acelea care privesc capacitatea lor de a-și îndeplini atribuțiile în cadrul companiei.

Echipa de conducere

Marius Ștefan

Dl. Marius Ștefan este unul dintre acționarii actuali ai Societății și fondator al acesteia în anul 2005, fiind totodată un factor de decizie esențial la nivelul managementului Societății prin deținerea poziției de CEO.

Dan-George Ștefan

Dl. Dan-George Ștefan este unul dintre acționarii actuali ai Societății și a devenit parte din acționariatul Societății în anul 2006, fiind totodată un factor de decizie esențial la nivelul managementului Societății prin deținerea poziției de Managing Partner.

Mihaela-Angela Irimia

Dna. Mihaela-Angela Irimia este Președintele Consiliului de Administrație al Societății și actual Director General al companiei. S-a alăturat acesteia în anul 2006. În prezent coordonează departamentul operațional, gestionând activitatea de achiziție a mașinilor, relațiile cu finanțatorii, efectuarea plăților și departamentul de HR.

Elena-Gianina Gherman

Dna. Elena-Gianina Gherman este unul dintre administratorii Societății și Director Financiar în cadrul grupului. S-a alăturat acesteia încă de la înființare. În prezent coordonează departamentul de contabilitate și întocmește raportările pentru managementul superior.

Dan Iacob

Dl. Dan Iacob este unul dintre administratorii Societății și s-a alăturat acesteia încă de la înființare, având funcția de Director Operațional. În prezent, coordonează activitatea operațională pentru filiala Societății și societățile în care Societatea deține participații minoritare și, împreună cu Dan Ștefan și Marius Ștefan, definește direcțiile strategice de dezvoltare a Societății.


Autonom a implementat un plan de succesiune pentru cei mai importanți zece manageri din cadrul organizației. Echipa de management a Autonom este una foarte stabilă, cu fluctuații de personal reduse.

Pentru a avea o guvernanță clară a obiectivelor noastre strategice și pentru a obține rezultate, am creat o structură care să promoveze activități de business sustenabile, de la planificare strategică la operare și implementare.

Deciziile strategice, inclusiv cele legate de sustenabilitate, se iau în urma consultării celui mai înalt organism de conducere, format din cei doi Managing Partners și Directorul Operațional, având ca suport opinia și datele furnizate de directorii de departamente și directorii regionali.

Monitorizarea obiectivelor asumate prin Strategia de Sustenabilitate se face lunar și la mijlocului anului 2022 a fost facută o actualizare integrală a datelor aferente primului semestrului al anului 2022, similar datelor din Raportul de Sustenabilitate 2021.

Pentru a consolida cunoștințele tuturor colegilor în zona de sustenabilitate, precum și creșterea capabilității funcțiilor cheie din organizație, la inițiativa departamentului de sustenabilitate, pe parcursul anului 2022 au avut loc traininguri interne lunare, iar la unele dintre ele au fost invitați ca traineri externi și stakeholderi relevanți din piața de capital, finanțe sustenabile, consultanți de profil.

Pentru a putea integra și mai bine sustenabilitatea în strategia de business și a extinde impactul pozitiv și în structurile relevante executive, persoana responsabilă cu implementarea și monitorizarea Strategiei de Sustenabilitate, Directorul de Sustenabilitate, a obținut o certificare ESG recunoscută internațional, oferită de IASE (International Association for Sustainable Economy), validând astfel expertiza în domeniul sustenabilității. Directorul de Sustenabilitate este responsabil cu promovarea sustenabilității la nivel intern și cu informarea și instruirea funcțiilor relevante și a angajaților. Instruirile se realizează la nivel intern pe subiecte specifice, conform unui plan de instruire stabilit în funcție de nevoia identificată. Instruirile pot lua forma unor workshop-uri tematice prin care informația ajunge mai ușor către grupurile țintă, pe teme precum risipa alimentară, colectarea selectivă, inițiativa „Plastic free July”, adoptarea unor obiceiuri responsabile.

De-a lungul întâlnirilor Comitetului Strategic de Sustenabilitate, managementul este informat despre noi cerințe legislative și norme specifice de sustenabilitate la care organizația trebuie să se conformeze. La aceste întâlniri Directorul de Sustenabilitate pe lângă informare realizează și o prezentare a trendurilor în domeniul pentru a canaliza acțiuni preventive și de aliniere cu cerințele la nivelul UE. Managementul organizației are la îndemână informații suficiente din piață, fiind foarte bine conectat cu media de business și trendurile în sustenabilitate. Aceștia participă activ în cadrul întâlnirilor online sau fizice pe tematici specifice sustenabilității lansate de consultanți în domeniul sustenabilității sau alte organizații non-profit.

Delegarea responsabilităților pentru gestionarea impacturilor pozitive și potențial negative legate de aria de sustenabilitate este realizată către Directorul de Sustenabilitate. Comitetul Strategic de Sustenabilitate, împreună cu funcțiile cheie din departamente, analizează riscurile și oportunitățile, adresează măsuri pentru a preveni impacturile negative și lansează inițiative interne pentru a aduce plus valoarea business-ului.

Următoarea hartă descrie rolurile și responsabilitățile din Autonom pentru susținerea implementării Strategiei de Sustenabilitate și revizuirea ulterioară a acesteia în funcție de nevoile interne:

Echipa de conducere

Pe teme specifice, reprezentanții oricărei alte echipe pot fi, de asemenea, incluși, după caz.

Rolul Comitetului de Sustenabilitate este:
  • Integrarea sustenabilității în strategia de afaceri, dezvoltând politici și proceduri care să includă sustenabilitatea în operațiunile zilnice;
  • Identificarea aspectelor materiale relevante și a impacturilor pozitive și negative asociate pe lanțul de valoare;
  • Identificarea riscurilor și a oportunităților pe aspecte materiale relevante sau pe aspecte cheie ale business-ului;
  • Colaborarea și implicarea părților interesate într-o relație apropiată cu business-ul pentru a identifica și întruni nevoia și așteptările acestora și a angrena mecanisme interne de diminuarea a potențialelor riscuri asociate cu un impact pe capitalul financiar al companiei;
  • Luarea de decizii bazate pe analize interne de risc și oportunitate pe aria de sustenabilitate;
  • Selectarea și monitorizarea KPI-urilor și a țintelor relative incluse în Strategia de Sustenabilitate;
  • Urmărirea performanței în ceea ce privește punerea în aplicare a Strategiei de Sustenabilitate, progres vs. ținte, KPI-urile și OPS-urile, în orice domeniu operațional relevant;
  • Supravegherea punerii corecte în aplicare a Strategiei de Sustenabilitate;
  • Aprobarea politicilor noi;
  • Monitorizarea publicării rapoartelor anuale privind performanța în materie de Sustenabilitate;
  • Monitorizarea evoluției continue a piețelor de finanțare sustenabilă și a instrumentelor de finanțare, pentru a fi în concordanță cu cele mai bune practici de pe piață și pentru a analiza oportunitățile;
  • Gestionarea oricăror actualizări viitoare ale Strategiei de Sustenabilitate, inclusiv supravegherea implicării furnizorilor independenți;
  • Evaluarea și gestionarea situațiilor sau preocupărilor critice legate de managementul sustenabilității, inclusiv ale aspectelor materiale relevante susținute prin procese operaționale în cadrul activităților.

Legat de performanțele individuale ale funcțiilor cheie din Comitetul de Sustenabilitate, fiecare funcție are alocate obiective anuale specifice pentru atingerea unor ținte, iar performanțele se verifică de către CEO-ul organizației de două ori pe an, prin evaluări de progres.

Conform politicii de remunerare, disponibilă și în secțiunea dedicată din website, membrii Consiliului de Administrație sunt remunerați în baza unei componente fixe și a uneia variabile.

Remunerația fixă este stabilită în Contractele de administrare încheiate cu Societatea. Cuantumul remunerației fixe este stabilit prin raportare la activitatea desfășurată de membrii Consiliului de Administrație, obiectivele strategice anuale ale Societății, nivelul de responsabilitate, sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească în cadrul Consiliului de Administrație.

Remunerația fixă este diferită pentru fiecare membru al Consiliului de Administrație în funcție de atribuțiile și sarcinile pe care le îndeplinește. Remunerația fixă lunară va fi revizuită anual de către Adunarea Generală a Acționarilor și aprobată printr-o Hotărâre Ordinară.

Remunerația variabilă se acordă sub formă de bonusuri multianuale, asigurări medicale private, pensii private, beneficii acordate de Autonom pentru funcția de membru al Consiliului de Administrație și se bazează pe:
  1. o evaluare individuală a performanței fiecărui membru în parte;
  2. performanța unității operaționale în care activează;
  3. rezultatele generale ale Societății obținute într-o perioadă predefinită;
  4. atingerea obiectivelor stabilite de Societate.

Fiecărui membru al Consiliului de Administrație îi vor fi aduse la cunoștința criteriile de evaluare pentru acordarea remunerației variabile, ele fiind diferite în funcție de atribuțiile specifice în cadrul Consiliului. Evaluarea de performanță se realizează într-un cadru multianual, pentru a ne asigura că procesul de evaluare este bazat pe performanța pe termen lung și că plata actuală a componentelor de remunerare bazată pe performanță este eșalonată pe o perioadă care are în vedere ciclul de afaceri al Societății și riscurile specifice ale activității.

Directorul General este remunerat în baza unei remunerații fixe și a unei remunerații variabile. Directorului General îi sunt aduse la cunoștință criteriile de evaluare pentru acordarea remunerației variabile. Evaluarea de performanță se realizează într-un cadru multianual, pentru a ne asigura că procesul de evaluare este bazat pe performanța pe termen lung și că plata actuală a componentelor de remunerare bazată pe performanță este eșalonată pe o perioadă care are în vedere ciclul de afaceri al Societății și riscurile specifice ale activității.

Politica integrală poate fi consultată aici.

Managementul riscului și conformarea

Efectele riscurilor gestionate eficient și fără să fie în concordanță cu obligațiile legale, pot atrage sancțiuni pecuniare și afecta reputația și imaginea brandului, iar impactul va rezulta în evoluția veniturilor sau chiar în întreruperea activității. Managementul riscului implică nu numai să descoperim și luăm în calcul riscurile strategice și operaționale într-o modalitate integrată, ci și să identificăm măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a le diminua sau chiar elimina. Este foarte important pentru noi să avem o imagine clară asupra tuturor proceselor care se desfășoară în cadrul fiecărei agenții sau departament.

Gestionarea incorectă a riscurilor poate produce efecte și asupra bunăstării angajaților și atrage după sine eventuale disponibilizări. Efectele se pot răsfrânge și asupra familiilor, dar și a comunității din care fac parte angajații noștri, efectul fiind de reducere a calității vieții.

Identificarea incorectă sau incompletă a unor categorii de riscuri operaționale, precum și care nu sunt în conformitate cu condițiile legislative în vigoare pot genera efecte și un impact asupra mediului înconjurător.

Abordarea noastră este una proactivă prin care încercăm să minimizăm impactul asociat fiecărui aspect, asupra afacerii și asupra părților interesate. Aspectele relevante ce pot conduce la riscuri sunt adresate imediat prin analize anuale și stabilim principiile și procesele de abordarea astfel încât să minimizăm riscurile asupra afacerii și asupra părților interesate. Totodată, știm că numai printr-o astfel de abordare, vom putea evalua impactul asociat fiecărui aspect în parte. Identificăm de asemenea oportunitățile asociate afacerii și suntem permanent proactivi în a le adresa.

Responsabilitatea pentru identificarea riscurilor și managementul acestora este în sarcina Responsabilului cu conformarea și a Comitetului de Conformare. Aceștia, prin aplicarea unei metodologii interne bazată pe evaluare și cuantificare, adresează recomandări de abordare pentru diminuarea unor riscuri identificate, iar pe de altă parte identificând oportunități creează programe sau proiecte interne astfel încât la nivelul organizației să se creeze plus valoare.

Riscuri identificate la nivelul companiei Autonom, referitoare la activitatea societăţii și industria în care aceasta își desfășoară activitatea:

Risc de Preț și Risc de Lichiditate

Riscul de preţ se concretizează prin faptul că societăţile de leasing și închirieri de autovehicule sunt expuse la potenţiale pierderi din operaţiunile de vânzare a autovehiculelor atunci când preţul de vânzare este mai mic decât valoarea reziduală. Orice modificare a preţurilor de pe piaţa autovehiculelor rulate poate, prin urmare, să aibă un efect negativ asupra veniturilor pe care este capabilă să le genereze Societatea din vânzările de autovehicule rulate. Riscul de lichiditate este asociat deţinerii de active imobilizate de către societate. Societatea își asumă riscul valorii reziduale al autovehiculelor pe care le exploatează în cadrul serviciului de leasing operaţional și de închiriere pe termen scurt (rent-a-car) și pe care le vinde la sfârșitul contractului de leasing operaţional, respectiv după 24-48 luni de utilizare, de regulă, în cadrul activităţii de închiriere pe termen scurt. Societatea desfășoară aceste operaţiuni de vânzare sistematic pentru o proporţie semnificativă din flota auto aflată în portofoliu, generând astfel profit sau pierdere din aceste activităţi. Cuantumul sumei obţinute din vânzarea unui autovehicul rulat, precum și riscul ca preţul de vânzare al unui autovehicul rulat să fie mai mic decât valoarea sa contabilă la sfârșitul contractului de leasing operaţional sau a perioadei de utilizare, în cazul închirierii pe termen scurt, sunt determinate, în principal, de factori externi.

Risc de credit

Riscul de credit reprezintă riscul ca debitorii Companiei să nu își poată onora obligaţiile la termenul de scadenţă, din cauza deteriorării situaţiei financiare a acestora. Compania gestionează acest risc în principal prin diversificarea liniilor de business, a clienţilor, a gradului de expunere într-o anumită industrie sau o anumită zonă geografică. În plus, fluxurile financiare și situaţiile încasărilor și plăţilor pentru fiecare partener sunt monitorizate și controlate permanent menținându-se o legătură reală cu aceștia.

Risc de cash-flow

Societatea are nevoie de un volum semnificativ de numerar pentru serviciul datoriei sale și pentru a efectua cheltuielile de capital planificate, iar capacitatea sa de a genera numerar sau de a-și refinanţa datoria depinde de mulţi factori independenţi de controlul său. Societatea împrumută anual sume considerabile, în acord cu dezvoltarea operaţiunilor sale, prin leasing financiar, credit bancar și facilităţi de credit pe termen scurt pentru a finanţa achiziţiile de noi mașini. Pentru a gestiona riscurile, compania a implementat un management financiar prudent pentru a avea rezerve importante de lichidităţi, care vor asigura un capital de lucru suficient chiar și în scenariul încasărilor întârziate sau diminuate pe o perioadă îndelungată de timp.

Riscuri aferente fluctuaţiilor ratelor dobânzii

Majoritatea contractelor de finanţare ale Societăţii prevăd o rată variabilă a dobânzii, dependentă de EURIBOR sau ROBOR. Prin urmare, Societatea este expusă riscului majorării acestor rate ale dobânzii pe durata contractelor de finanţare, ceea ce ar putea determina plata unei dobânzi mai mari și ar putea avea un efect negativ semnificativ asupra activităţii, situaţiei financiare și rezultatelor operaţiunilor Societăţii.

Riscul legat de pandemia de COVID-19

Datorită faptului că în anul 2022 restricţiile de circulaţie determinate de pandemia de COVID19 au fost complet ridicate, însă riscul apariţiei unor noi focare este încă prezent, pe principiul precauției Autonom a menținut minimele cerințe de prevenția a răspândirii infecțiilor respiratorii conform recomandărilor legale în vigoare. Adaptarea rapidă la noua realitate, care a contribuit la diminuarea efectului negativ al pandemiei asupra activităţii Autonom, a pregătit deja conducerea pentru un răspuns adecvat în situaţia în care va fi declarată o nouă stare de urgenţă sau noi măsuri de restricţii vor fi impuse. Investitorii sunt încurajaţi să ia în considerare faptul că astfel de evenimente pot avea un impact negativ asupra activităţii companiei.

Activitatea Societăţii poate fi influenţată de o evoluţie negativă a condiţiilor economice

Dinamica afacerilor și a profitabilităţii Societăţii este sensibilă la condiţiile generale ale mediului economic din România, iar o încetinire sau recesiune a economiei locale s-ar reflecta în mod negativ în ceea ce privește marea majoritate a parametrilor operaţionali.

Riscuri de neconformare cu legislația

Ne asigurăm că suntem la curent cu cerințele legislative aplicabile în materie de sănătate și siguranță angajatului, legislația de mediu, legislația privind personalul, legislația financiară, legislația cu privire la operare agenții, controlând în mod corespunzător riscurile la nivelul tuturor operațiunilor noastre. Avem implementate standardele management pe calitate, sănătate și securitate ocupațională și de mediu (ISO 9001, ISO 14001 și ISO 45001). Am stabilit reguli stricte de conformare cu toate reglementările interne și externe relevante, depunând în mod constant toate diligențele pentru minimizarea riscului de neconformare. Suntem conștienți de aceste riscuri, însă le gestionăm prin informare constantă cu privire la cerințele legale aplicabile, monitorizarea conformării stricte pe diferite aspecte operaționale ale business-ului și recurgem la instruirea intensivă a angajaților și evaluarea periodică.

Nu am primit sancțiuni de neconformare cu legislația, pe parcursul anului 2022.

Riscuri legate de scăderea turismului și perturbări în funcţionarea industriei de transport aerian

O parte din activitatea Grupului, mai specific serviciul de închiriere auto pe termen scurt, este sezonieră și poate fi afectată de evoluţia turismului în România și de restricţionarea călătoriilor din alte state către România. În cazul unei stări de urgenţă prelungite sau al instituirii unor restricţii generale asupra traficului aerian din sau în România, linia de afaceri rent-a-car poate fi afectată negativ. Pentru a gestiona acest risc, managementul monitorizează permanent activitatea agenţiilor situate în întreaga ţară, în special a celor situate în aeroporturi, pentru a controla costurile de exploatare legate de activitatea lor.

Societatea ar putea să nu reușească să vândă autovehiculele rulate la preţurile dorite, ceea ce ar putea determina înregistrarea unor pierderi

Societatea își asumă riscul valorii reziduale al autovehiculelor pe care le exploatează în cadrul serviciului de leasing operaţional și de închiriere pe termen scurt (rent-a-car) și pe care le vinde la sfârșitul contractului de leasing operaţional.

Activitatea Societăţii este dependentă de activitatea producătorilor și distribuitorilor de autovehicule

Societatea achiziţionează autovehiculele de la un număr de peste 50 de producători și distribuitori de autovehicule., fiind dependentă de furnizarea de modele populare de autovehicule, produse de înaltă calitate, într-un număr suficient pentru menţinerea operaţiunilor și de achiziţionarea acestora în condiţii atractive. Nu există nicio asigurare că Societatea va reuși să menţină o relaţie de lungă durată cu acești producători și distribuitori care să ofere certitudine cu privire la achiziţiile viitoare de autovehicule ale Societăţii, fiind posibil ca Societatea să aibă dificultăţi în a înlocui acești producători și distribuitori cu alţi furnizori care să livreze autovehiculele necesare pentru activitatea Societăţii în aceleași condiţii favorabile.

Deficitul global de semiconductori și cipuri ar putea conduce la întârzieri în livrarea autovehiculelor de către producători sau distribuitori

Pandemia COVID-19 a generat un deficit global care este anticipat că va continua în industria semiconductorilor și cipurilor și, prin urmare, pe lanţul de producţie și distribuţie al autovehiculelor. Este posibil ca producătorii și distribuitorii Societăţii să aibă întârzieri semnificative în livrarea autovehiculelor comandate de Societate. Prin urmare, Societatea se poate confrunta cu o capacitate scăzută de a-și reînnoi flota la termenele prevăzute în contractele încheiate cu partenerii săi și la un nivel corespunzător cu evoluţia cererii. Orice limitare a posibilităţii Societăţii de a-și reînnoi flota poate conduce la creșterea duratei de operare a autovehiculelor și la o scădere a nivelului de satisfacţie al clienţilor privitor la conformitatea autovehiculelor cu așteptările. În același timp, o durată de operare prelungită a autovehiculelor poate avea un impact negativ asupra preţului de vânzare second-hand al autovehiculelor respective.

Riscuri legate de mediu și climatice

Preocupările de sustenabilitate și performanțele aferente au constituit un fundament puternic pentru o implementare rapidă a unui proces de gestionare corectă a riscurilor climatice. Practicarea guvernanței ne-a permis dezvoltarea facilă a unui cadru de raportare TCFD corect. Autonom și-a asumat și îndeplinit în acest sens declarația din Raportul de Sustenabilitate aferent anului 2021, conform căreia a anunțat că începe procesul de aliniere la TCFD. Rezultatele obținute arată o înțelegere mai profundă a riscurilor specifice legate de schimbările climatice și ne-a oferit o hartă a riscurilor climatice și a scenariilor de impact financiar pentru acele riscuri fizice și de tranziție, care ar putea afecta businessul companiei.

Nu există litigii și nici nu se preconizează apariţia de litigii legate de protecţia mediului înconjurător, având în vedere că avem implementat sistemul de management de mediu și ținem sub control conformarea legală.

Riscuri legate de mediu și climatice
Eficacitatea acțiunilor întreprinse

Riscuri climatice

În acest an de raportare ne-am extins sistemul de management al riscurilor pentru a include și domeniul riscurilor și oportunităților generate de schimbările climatice care au potențialul de a impacta activitatea noastră. Astfel, pentru această primă inițiativă am folosit cadrul de raportare dezvoltat de TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures).

Am identificat o serie de riscuri cu potențial efect asupra companiei noastre, le-am analizat din puncte de vedere al impacturilor asupra companiei, le-am evaluat din punct de vedere cantitativ și am formulat metode de răspuns adecvate și fezabile pentru activitatea noastră, aliniate cu obiectivele noastre strategice.

Pentru a realiza aceste activități, am implicat membri ai Consiliului de Administrație și manageri ai departamentelor: Sustenabilitate, Proiecte Speciale, Operațional, Tehnic, Risc, Marketing, Diviziile Rent-a-car, Leasing operațional și Autorulate.

Pentru a putea oferi continuitate și replicabilitate acestei analize, am dezvoltat o primă variantă a unei proceduri specifice de management al riscurilor climatice, ce urmează a fi dezvoltată în decursul anului financiar 2023. Odată cu definitivarea și implementarea acestei proceduri, se va definitiva funcția de Responsabil de Riscuri Climatice, o poziție special dedicată acestui aspect.

Riscuri de tranziție

Plecând de la specificul activităților noastre și luând în considerare situația de piață, a reglementărilor și tendințelor din domeniul în care activăm, am identificat 13 riscuri și 1 (o) oportunitate de tranziție. Acestea sunt riscuri și oportunități indirecte, care au rezultat din modul în care schimbările climatice influențează societatea de astăzi, cum ar fi prin dezvoltarea de noi reglementări pentru a combate schimbările climatice, adaptarea/lipsa tehnologiei pentru a face față noilor cerințe tehnice rezultate din adaptarea la schimbările climatice, modificarea dinamicii pieței, schimbarea intereselor consumatorilor, dezvoltarea unor noi valori reputaționale pentru companii.

Riscurile și oportunități de tranziție identificate sunt următoarele:

Nr. crt.

Tip, Risc / Oportunitate

Denumire

1.

Risc de tranziție

Interes crescut din partea stakeholderilor pentru a “înverzi” sectorul de transport

2.

Risc de tranziție

Creșterea prețurilor carburanților

3.

Risc de tranziție

Întreruperea / probleme în desfășurarea transporturilor aeriene

4.

Risc de tranziție

Creșterea prețurilor pieselor de schimb

5.

Risc de tranziție

Creșterea prețurilor asigurărilor prin actualizarea componentei de fenomene extreme

6.

Risc de tranziție

Creșterea prețurilor pentru energie

7.

Risc de tranziție

Impunerea unei limite pentru emisiile generate

8.

Risc de tranziție

Obligații sporite de raportare a emisiilor

9.

Risc de tranziție

Limitarea accesului vehiculelor cu combustie internă în mediile urbane

10.

Risc de tranziție

Sporirea cazurilor instanță pe probleme de ESG (inclusiv cazuri de greenwashing)

11.

Risc de tranziție

Sporirea interesului acționarilor în performanțele ESG ale companiilor

12.

Risc de tranziție

Lipsa infrastructurii de încărcare EV

13.

Risc de tranziție

Lipsa specialiștilor și a tehnologiei pentru mentenanța și repararea vehiculelor electrice

14.

Oportunitate de tranziție

Evoluția costurilor legate de tehnologie

Riscuri fizice

Utilizând baze de date și platforme recunoscute pentru modelarea evoluției parametrilor climatici, am identificat riscurile climatice fizice care au un efect direct asupra activității noastre.

Riscurile climatice fizice sunt riscuri directe rezultate din schimbările climatice înregistrate la nivel mondial. Există două categorii principale de riscuri fizice: acute (se manifestă pe termen scurt și sunt în general reprezentate de fenomenele climatice extreme) și cronice (se manifestă pe termen lung și sunt în general reprezentate de schimbări ale parametrilor climatici principali).

Riscurile fizice identificate sunt:

  1. Intensificarea fenomenelor de vânt puternic
  2. Intensificarea fenomenelor de grindină
  3. Creșterea temperaturilor medii
  4. Modificarea tiparelor de precipitații

Pot exista, de asemenea, oportunități rezultate din schimbările climatice fizice, unele operațiuni devenind mai favorabile pentru anumite domenii de activitate. În cazul activității noastre, nu am identificat astfel de situații.

După identificarea riscurilor și oportunităților și analizarea impacturilor potențiale, am realizat o serie de evaluări cantitative pentru a putea formula metode de răspuns adecvate.

Pentru acestea s-au utilizat platforme internaționale specializate în proiecții climatice în funcție de scenarii. Scenariile climatice sau scenariile socioeconomice sunt proiecții ale viitoarelor emisii de gaze cu efect de seră utilizate de analiști pentru a evalua vulnerabilitatea în timp la schimbările climatice. Acestea sunt bazate pe estimări ale nivelurilor viitoare de reglementări, ale activității economice, ale structurii guvernării, schimbări ale dimensiunii populației, ale valorilor sociale și ale modelelor de schimbare tehnologică.

Evaluarea riscurilor de tranziție

Primul pas în evaluarea cantitativă a riscurilor de tranziție a fost de a le ierarhiza prin scorarea în funcție de magnitudinea impactului asupra companiei și probabilitate de îndeplinire.

Ulterior, am evaluat impactul financiar pentru 2 riscuri de piață: creșterea prețurilor de carburant și creșterea prețurilor de energie. Acestea au fost alese deoarece se referă la principalele cheltuieli operaționale din cadrul companiei noastre, care sunt influențate în mod direct de riscuri climatice de tranziție.

Pentru această categorie am folosit două seturi de scenarii în funcție de riscul analizat:
  • Dezvoltate de Network for Greening the Financial System (NGFS)
  • Dezvoltate de Energy Agency (IEA)

Pentru fiecare dintre cele trei scenarii climatice, am realizat trei modelări financiare pentru fiecare risc/oportunitate bazate pe obiectivele de dezvoltare ale companiei noastre.

Evaluarea riscurilor fizice

În funcție de fiecare risc fizic identificat, a fost determinat parametrul ce poate cuantifica creșterea intensității respectivului fenomen meteorologic și baza de date potrivită pentru analizarea sa. Fiecare a fost analizat, folosind baza de date aferentă, pentru două locații Autonom din România:
  • Piatra Neamț, unde se află sediul social al Grupului Autonom, aflat în proprietatea companiei
  • București, unde se află sediul administrativ al companiei
Pentru această categorie am folosit două seturi de scenarii în funcție de parametrul analizat și baza de date interogată:
  • Dezvoltate de Network for Greening the Financial System (NGFS)
  • Dezvoltate de Grupului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC)

Am evaluat riscurile fizice din punct de vedere al evoluției parametrilor climatici pe termen scurt (2023), mediu (2025) și lung (2030) în funcție de scenariile climatice. În urma analizei, acestea au fost încadrate în grade de risc în funcție de: abaterile procentuale față de anul de referință și potențialul impact asupra companiei. Toți parametrii evaluați au înregistrat grad de risc redus, cea mai mare abatere procentuală față de anul de referință fiind de +14% în cazul cantității de precipitații, înregistrată pe termen lung în județul Neamț, în cazul scenariului SP1-1.9.

În urma acestor evaluări, am formulat o serie de răspunsuri pentru a adresa riscurile climatice:
  • Accesarea de finanțări pentru reînnoirea flotei cu autovehicule cu grad redus de poluare și accesarea în continuare a oportunităților de finanțare în acest sens (în lucru)
  • Investigarea opțiunii de realocare a resurselor între serviciile oferite, luând în calcul fenomene extreme și impactul asupra traficului aerian (rata de anulări și întârzieri a zborurilor)
  • Implementarea unei platforme digitale specializate ce permite achiziții bazate pe analize specializate a prețurilor și stocurilor
  • Includerea în grup a unei companii de asigurări, se vor dezvolta polițe avantajoase pentru riscuri de fenomene extreme (în lucru)
  • Negocierea și încheierea unor contracte cadru pentru încărcarea mașinilor electrice (în lucru)
  • Deschiderea de sedii la nivel național, ce vor fi deservite de panouri fotovoltaice, compensând în acest fel necesarul de electricitate achiziționată
  • Pregătire cadru de inventariere completă a emisiilor domeniului 3 de aplicare în vederea pregătirii pentru condițiile de raportare mai sporite (în lucru)
  • Implementarea procesului de asigurare a raportării de sustenabilitate (în lucru)
  • Acordarea în continuare a unui interes sporit în toate inițiativele de comunicare și deținerea evidențelor pentru fiecare acțiune de sustenabilitate întreprinsă sau rezultat, sau declarație (în curs de desfășurare)
  • Implementarea unor cadre suplimentare de raportare de sustenabilitate (în lucru)
  • Elaborarea unui proiect (stadiu de concept) pentru suplimentarea agențiilor cu soluții de încărcare a autovehiculelor electrice
  • Oferirea soluțiilor de încărcare alternative pentru clienți
  • Realizarea unui program de investiții la nivel de service-uri partenere pentru creșterea capacității în domeniul vehiculelor electrice

Costurile pentru gestionarea riscurilor sau oportunităților

Unul dintre răspunsurile care adresează mai multe riscuri climatice, dar care și contribuie la îndeplinirea scenariilor Net Zero, este acela de a reînnoi flota de vehicule. Acest răspuns este aliniat și cu obiectivele noastre strategice, iar în anul de raportare 2022 am realizat un pas important în această direcție. Astfel, am accesat o finanțare din partea Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru o finanțare de 15 milioane de euro care ne permite să implementăm această metodă de adresare a riscurilor climatice.

Pentru a realiza o modelare a costurilor rezultate din riscurile și oportunitățile climatice identificate, am folosit baze de date internaționale pentru previzionări de prețuri, bazate pe scenarii climatice adaptate geografic.

Impacturile financiare ale creșterii prețurilor de carburanți și ale creșterii prețului energiei electrice au fost analizate din punct de vedere al impacturilor directe (costuri directe pentru Autonom) și al impacturilor indirecte (costuri ale clienților Autonom care utilizează flota prin serviciile oferite de companie, în vederea oferirii unei perspective asupra gradului de atractabilitate al vehiculelor pentru clienți).

Pentru mai multe informații legate de evaluarea riscurilor climatice puteți să accesați documentul în extenso aici.

Alte riscuri

Investitorii ar trebui să ia în considerare faptul că riscurile prezentate anterior sunt cele mai semnificative riscuri de care compania are cunoștința la momentul redactării documentului. Totuși, riscurile prezentate în această secţiune nu includ în mod obligatoriu toate acele riscuri asociate activității emitentului, iar compania nu poate garanta faptul ca ea cuprinde toate riscurile relevante. Pot exista și alţi factori de risc și incertitudini de care compania nu are cunoștință la momentul redactării documentului și care pot modifica în viitor rezultatele efective, condiţiile financiare, performanțele și realizările emitentului și pot conduce la o scădere a preţului acţiunilor companiei. De asemenea, investitorii ar trebui să întreprindă verificări prealabile necesare în vederea întocmirii propriei evaluări a oportunităţii investiţiei.

Managementul riscului pe tipuri și arii

  • Grupul acordă o atenţie deosebită modalităţii de selecţie și monitorizării clienţilor pentru serviciile de leasing operaţional;
  • Rata de reînnoire a contractelor importante de peste 95% în ultimii șapte ani;
  • Gestionarea procesului de luare a deciziei de finanţare a clienţilor și monitorizarea comportamentului de plată a acestora este realizată de Departamentul Financiar și Risc;
  • Autonom Services a beneficiat în 2017 de asistenţă din partea BERD pentru rafinarea politicii sale de risc comercial;
  • Metodologie de tip scoring pentru încadrarea în categoria de risc, în funcţie de care se stabilesc condiţiile de finanţare și garanţiile solicitate;
  • Clienţii sunt clasificaţi în patru categorii: risc foarte scăzut (blue-chip), regular cu risc scăzut, regular cu risc mediu, risc ridicat (nefinanțabil);
  • Analiza de risc include analiza informaţiilor financiare, precum și elemente specifice precum experienţa managementului, istoricul juridic al asociaţilor și administratorilor, vechimea clientului în prestarea obiectului său de activitate, verificare în CIP, verificare existenţă datorii la stat, verificare dosare pe rol în calitate de debitor etc.
  • În cazul clienţilor care nu sunt încadraţi în categoria blue-chip, Grupul se asigură în privinţa efectuării în termen a plăţilor prin solicitarea unor garanţii personale administratorilor și asociaţilor prin intermediul unor bilete la ordin avalizate în nume personal de aceștia;
  • Grupul descurajează depășirea termenelor de plată prin perceperea unor penalităţi mari de întârziere (până la 1%/zi după depășirea termenului scadent);
  • Granularitate ridicată clientelă (flota medie/client ~ 5 autovehicule, pondere top 10 clienţi mai mică de 30% în total cifra de afaceri leasing operaţional și rent-a-car);
  • În maxim 2 luni de întârziere de la plata rata de leasing scadentă, Grupul reintră în posesia autovehiculelor;
  • Grupul decide între vânzarea sau utilizarea autovehiculelor întoarse anticipat din contractele de leasing operaţional în cadrul serviciilor rent-a-car, mai ales dacă evenimentul a intervenit în prima parte de derulare a contractului;
  • Complementaritatea liniilor de business prin prisma flexibilităţii mutării activelor între cele două categorii de servicii, reprezintă un avantaj competitiv major pentru Grup din perspectiva managementului riscului.