4.2. Deșeuri și Materiale Periculoase

Consumul resurselor necesare în activitățile noastre operaționale poate genera unele efecte negative asupra mediului și companiei, ca urmare depunem eforturi pentru a gestiona corect cantitățile și deșeurile rezultate, inclusiv prin menținerea unor acțiuni adecvate de reciclare.

Despre_C_[Guvernanta]_icons_1

Explicarea impactului

Aspect material

Impact economic

Impact social

Impact de mediu

Deșeuri și Materiale Periculoase

Controlul corect al proceselor și conformarea cu cerințele legale aplicabile sunt asigurate pentru a evita orice potențiale sancțiuni. Mai mult decât atât, reducerea cantității de materiale care devin deșeuri are ca efect și economisirea resurselor financiare alocate acestora.

Rezultatele activităților noastre pot afecta sănătatea oamenilor din comunitățile în care activăm, în cazul gestionării necorespunzătoare a deșeurilor periculoase. Programul de mediu în concordanță cu obiectivele noastre strategice de sustenabilitate ne asigură menținerea conformității cu procedurile corecte de gestionare.

Parteneriatele și agențiile cu care colaborăm sunt esențiale pentru a asigura colectarea selectivă și eliminarea în siguranță a deșeurilor generate pe amplasamentele noastre, astfel minimizând impactul generat de acestea.

Explicarea impactului
Gestionarea impactului

În urma activității noastre operaționale, în principal cea desfășurată în cadrul agențiilor și sediilor centrale, generăm deșeuri de hârtie, plastic/metal și sticlă, echipamente electrice și electronice uzate (DEEE), deșeuri menajere și altele. Deopotrivă, la nivel național, producem la nivelul lanțului valoric, prin prisma activităților de service derulate prin parteneri, alte tipuri de deșeuri, precum cele de cauciuc, deșeuri de ulei uzat sau alte tipuri de deșeuri periculoase alternative sau conexe. În continuare, acestea sunt gestionate de către firmele autorizate și specializate pentru eliminare și valorificare, iar la nivel intern, angajații responsabili monitorizează în permanență generarea și trasabilitatea lor. În continuare, activitățile care implică cel mai mare consum de hârtie sunt cele legate de interacțiunea cu instituțiile publice (ex: documente fiscale, înmatriculări auto), dar suntem încrezători că aceste resurse vor scădea considerabil în următorii ani, prin creșterea ponderii digitalizării și în acest sector.

Inițiativa de digitalizare a semnăturii factorilor de decizie, lansată în 2021, a fost continuată și în 2022 cu semnătura electronică a documentelor contractuale și digitalizarea procesului verbal de predare primire auto aferent contractelor de leasing operațional. Coroborată cu optimizarea fluxurilor operaționale, am reușit să reducem consumul de hârtie cu peste 10%.

Implementarea sistemului de management de mediu, ISO 14001, certificat în anul 2021, ne asigură faptul că procesele noastre sunt controlate și conforme cu cerințele legale aplicabile. Mai mult, coroborat cu Strategia de Sustenabilitate, avem un program continuu cu acțiuni clare inclusiv în zona de mediu, care să ne ajute la îndeplinirea obiectivelor asumate. Prin prisma așezării teritoriale la nivel național, suntem conștienți de impactul pe care îl generăm în locațiile noastre din punct de vedere al cantității de deșeuri rezultate, precum și de impactul rezultat din exploatarea și finalizarea ciclului de viață al deșeurilor conexe (anvelope, uleiuri). Colectarea selectivă a deșeurilor și eliminarea de pe amplasamente a fost operată, la nivelul anului 2021, direct de agenții, prin parteneri locali dar, începând cu anul 2022 acest lucru se face preponderent centralizat, cu sprijinul unui partener național, aspect ce ne permite monitorizarea și centralizarea mult mai corectă și completă a cantităților aferente fiecărei categorii de deșeuri.

Principalele tipuri de deșeuri

Loc de proveniență

Mod de gestionare

Anvelope uzate

Autoturisme

Casare / Valorificare prin firme autorizate / Reciclare

Ulei uzat

Autoturisme

Valorificare prin reciclare cu firme autorizate /Reciclare

Hârtie / Carton ambalaje

Birou

Valorificare prin reciclare cu firme autorizate

Plastic / folie / Metal

Birou

Valorificare prin reciclare cu firme autorizate

Sticlă

Birou

Valorificare prin reciclare cu firme autorizate

DEEE

Birou

Valorificare prin reciclare cu firme autorizate

Consumabile uzate (cartușe imprimante etc.)

Birou

Valorificare prin reciclare cu firme autorizate

Din luna noiembrie a anului 2021 ne-am alăturat inițiativei Asociației CAPACE CU SUFLET care dă o nouă însemnătate capacelor din plastic colectate de voluntari din întreaga țară, valorificarea acestora prin colectori autorizați și sponsorizările primite se concretizează în donarea sumelor strânse către diverse cauze sociale. Implicarea colegilor noștri la nivel național a rezultat în predarea unei cantități de 1,64 tone, de-a lungul anului 2022, echivalentul a 900.000 de capace.

Gestionarea impactului

Gestionarea impactului
Eficacitatea acțiunilor întreprinse

La nivelul anului 2022, au fost colectate, respectiv predate colectorilor, următoarele categorii de deșeuri:

Tip deșeu

Catitate (tone)

Hârtie / Carton

1,44

Plastic / Metal

2,03

Sticlă

0,65

Anvelope

102,07

Ulei uzat

43,66

DEEE (deșeuri electrice și electronice)

0,24

Total cantitate

150,09

În 2022, datorită parteneriatului încheiat cu colectorul autorizat de DEEE-uri, Ateliere Fără Frontiere, au fost predare spre reciclare 0,51 tone echipamente electrice și electronice, din care au fost reciclate 316 kg / 463 produse, evitând astfel, conform calculelor efectuate de aceștia, 13.958 kg CO2.

grija_autonom

În 2022 am casat 69,5 tone anvelope și am trimis direct către reciclare alte 32,57 tone, reprezentând 29,31% din totalul de 111,13 tone anvelope uzate. Restul de 8,15%, echivalentul a 9,06 tone anvelope au fost valorificare prin parteneri sau vândute direct de către utilizatorii finali. Procesul este monitorizat permanent de către personalul intern autorizat, iar casarea și reciclarea anvelopelor se realizează către parteneri autorizați, conform normelor legale în vigoare.

Deopotrivă, am scos din uz prin intermediul service-urilor partenere autorizate 43,66 tone ulei motor, reciclat integral conform normelor legale în vigoare.

Deșeurile menajere generate la nivelul locațiilor în care Autonom operează sunt colectate de companiile de salubrizare locală cu care Autonom are contracte de gestionare și eliminare. O evidență strictă a cantității de deșeuri generate nu o putem disponibiliza, deoarece companiile de salubrizare nu dispun de o trasabilitate corectă a datelor și nu ni le pot furniza. Acestea asigură preluarea cantităților de deșeuri menajere de pe aria orașelor unde Autonom are locații de operare pentru diferiți operatori comerciali în baza contractelor de salubrizare locală.