5.2. Sănătatea și Siguranța Angajaților

Nevoile angajaților noștri, care au un rol esențial în succesul afacerii noastre, sunt acoperite prin echipamentele, dispozitivele și instrucțiunile necesare pentru a asigura un loc de muncă sigur.

Despre_C_[Guvernanta]_icons_1

Explicarea impactului

Aspect material

Impact economic

Impact social

Impact de mediu

Sănătatea și Siguranța Angajaților

Siguranța colegilor este un aspect foarte important pentru noi. Prin urmare, acordăm întotdeauna atenție nevoilor lor în ceea ce privește echipamentele, dispozitivele și instrucțiunile necesare pentru a asigura un loc de muncă sigur și conform legislației în vigoare.

Avem grijă să asigurăm un mediu de lucru sigur pentru angajații noștri, cu risc minim de accidente, răniri sau boli profesionale ce reprezintă un element important pentru activitatea și pentru calitatea vieții acestora. Siguranța fizică și psihică a angajaților noștri este foarte importantă pentru ca aceștia sa se simtă în siguranță la locul de muncă. Depunem eforturi pentru a crește gradul de conștientizare a importanței păstrării sănătății și le punem la dispoziție angajaților cursuri, instruiri și servicii medicale specializate pe nevoile acestora.

Influențe negative pot apărea prin gestionarea defectuoasă a echipamentelor, a autovehiculelor sau în procesele de selecție a deșeurilor.

Explicarea impactului
Gestionarea impactului

Siguranța colegilor reprezintă un aspect foarte important pentru noi. De aceea suntem atenți să asigurăm un mediu de lucru sigur pentru angajații noștri, cu risc minim de accidente, răniri sau boli profesionale și acordăm întotdeauna atenție nevoilor lor în ceea ce privește echipamentele, dispozitivele și instrucțiunile necesare pentru a asigura un loc de muncă sigur.

La nivel intern am dezvoltat și implementat un sistem de management al sănătății și securității ocupaționale conform standardului ISO 45001, ca parte a sistemului integrat Calitate-Mediu-Sănătate și Securitate Ocupațională. Acesta cuprinde toate procesele operaționale în care angajații Autonom au o implicare directă. Toți angajații sunt acoperiți de acest sistem de management în sensul procedurilor complementare de identificare riscuri, evaluări, comunicări, instruiri, auditări interne, control și monitorizare, conformare legală și conformare cu alte cerințe, management review și planuri de management al SSM. 

În baza acestui standard am dezvoltat o structură de proceduri interne în care am asimilat și cuprins aspectele legale cu privire la cerințe privind sănătatea și securitatea muncii. Pe de altă parte, acest set de proceduri interne ne ajută la identificarea cerințelor legale aplicabile, conformarea cu acestea, stabilirea unui proces intern coerent de identificare, evaluare și comunicarea riscurilor. Sistemul bazat pe standardul internațional este util atât la nivel intern pentru trasabilitatea informațiilor SSM, cât și pentru a continua îmbunătățirea proceselor operaționale pentru ținerea sub control a riscurilor de SSM. Acest sistem de management este auditat intern cel puțin o dată, de o secundă parte și o dată de o terță parte, auditări care certifică îndeplinirea cerințelor aplicabile ale standardului și a conformării la nivel operațional cu acestea.

În cadrul Autonom, respectăm legislația națională specifică și cerințele minime de securitate și sănătate (SSM).

  • Angajații sunt instruiți periodic, conform tematicilor de instruire anuale, la fiecare 6 luni pentru personalul TESA și la fiecare 3 luni pentru cei care conduc auto de companie.
  • Avem organizat un Comitet de sănătate și securitate în muncă, Serviciu intern de Prevenire și Protecție și Evaluator de riscuri.
  • Serviciul intern de Prevenire și Protecție are ca scop evaluarea internă a riscurilor pe sănătatea și securitate în muncă pentru toate funcțiile și posturile de lucru din organizație și asigurarea celor mai bune condiții în desfășurarea procesului de muncă, apărarea vieții, integrității fizice și psihice, păstrarea sănătății lucrătorilor sau a altor persoane participante la procesul de muncă. Am reușit să facem trecerea la instruirea digitalizată începând cu anul 2022. Procesul de evaluarea a riscurilor conduce la un Plan de Prevenire și Protecție în baza căruia intern dezvoltăm inițiative de prevenție specifice. Pe lângă instruirile specifice adresate pentru diminuarea riscurilor derulăm instruiri specifice de conștientizare pentru reducerea sau eliminarea riscurilor la nivel operațional.
  • Deținem un contract de medicina muncii cu clinica parteneră MedLife. În baza acestui contract se desfășoară toate controalele medicale periodice ala angajaților, iar la cerere angajații pot solicita evaluări medicale de specialitate la doctori specialiști, în baza abonamentelor medicale care includ analize medicale și controale medicale de specialitate.

În cadrul întâlnirilor Comitetului de Sănătate și Securitate în Muncă (CSSM), se discută aspecte și cerințe legale privind normele de protecția muncii, probleme întâmpinate de către angajați dar totodată aici se dezbat acțiuni de prevenire a îmbolnăvirii angajaților conform recomandărilor venite din partea doctorului de medicina muncii desemnat de clinica parteneră. Doctorul de medicina muncii prezintă o dată pe an raportul de evaluare medicală pentru angajații Autonom în cadrul ședințelor de CSSM, adresând punctele critice dacă acestea există. Angajații au posibilitatea să adreseze și să lanseze subiecte importante de SSM în aceste ședințe de CSSM prin reprezentanțiii lor. Acțiunile de prevenție stabilite în CSSM se adresează la nivel intern, prin procese interne, de către liderii de departamente, astfel încât să se preîntâmpine riscuri la nivel operațional. Întrunirile CSSM se realizează trimestrial cu o participare activă a membrilor.

Gestionarea impactului
Eficacitatea acțiunilor întreprinse

În 2022, similar cu anii anteriori, nu au fost înregistrate accidente de muncă, cazuri de îmbolnăvire profesională sau decese care pot fi atribuite riscurilor sau pericolelor de la locul de muncă.

Gestionarea impactului