Mereu în mișcare către un viitor mai bun

Acesta reprezintă cel de-al doilea Raport voluntar de Sustenabilitate al Autonom Services, rezultatul unui efort de prezentare a informațiilor într-un mod structurat și transparent despre ceea ce facem pentru crearea unui viitor mai bun pentru colegi, clienți, furnizori și despre cum ne implicăm activ în comunitățile din care facem parte.


Autonom se adresează celor care îndrăznesc, celor care își asumă provocările creșterii și evoluției zilnice, antreprenorilor cu viziune, celor care cred că este posibil să construiești în orice condiții alături de alți oameni cărora le pasă. Pentru ei, ne dorim să fim un agent al schimbării pozitive. Să le dăm curaj, încredere și soluții pentru a-i ajuta să se dezvolte, fiind atenți deopotrivă la impactul pe care îl au la rândul lor. Prin implicarea voluntară a colegilor și cu sprijinul Fundației Autonom, ne dorim să avem un rol constant în creșterea următoarelor generații prin educație,
Marius Ștefan, fondator Autonom

Înțelegem că reprezentăm un actor important pe piața serviciilor de mobilitate, leasing operațional și rent-a-car, întrucât flota noastră a depășit 14.000 de mașini anul trecut. Tocmai de aceea, ne asumăm și responsabilitatea de a contribui la dezvoltarea unui ecosistem sustenabil și de a avea acțiuni clare, tangibile și măsurabile, care să ne asigure atingerea obiectivelor. Pentru noi, sustenabilitatea nu reprezintă ceva de făcut în plus, ci este un mod fundamental de a ne desfășura activitatea, cu orizont pe termen lung.

Contextul în care ne aflăm a fost marcat de o serie de evenimente care ne-a pus la încercare: o pandemie ale cărei efecte încă se resimt, un conflict geopolitic care a surprins pe toată lumea, a accentuat disfuncționalitățile existente în lanțurile de aprovizionare și a pus presiune pe economie prin creșterea prețurilor la energie și materii prime și nu în ultimul rând, acutizarea efectelor schimbărilor climatice și accentuarea sentimentului de urgență la nivel de decizii și acțiuni. Situațiile evoluează permanent și de aceea considerăm că este imperativ necesar, la nivel de business, să ne adaptăm constant strategia și resursele alocate pentru proiectele care produc schimbare, pentru un răspuns eficient și rezultate durabile.

2021 a fost anul în care ne-am definit și structurat Strategia de Sustenabilitate, iar 2022 a fost anul implementării, prin acțiunile directe pe care am ales să le facem și proiectele pe care am ales să le susținem. Suntem mândri și recunoscători pentru ce am reușit să realizăm, pentru angajamentul colegilor noștri, dar și pentru încrederea pe care clienții, partenerii și investitorii ne-au oferit-o.

În linie cu Strategia noastră de afaceri, pe tot parcursul anului 2022 am acordat prioritate sustenabilității, preponderent prin:
  • Intensificarea eforturilor de tranziție către o flotă cu emisii scăzute;
  • Contribuția la dezvoltarea infrastructurii de încărcare electrică prin instalarea de stații de încărcare în agențiile unde a fost posibil;
  • Analiza TCFD (Task Force on Climate-Related Financial Disclosures) și integrarea riscurilor climatice în categoriile de riscuri analizate;
  • Implementarea colectării selective la nivel național și
  • Continuarea activităților de implicare în comunitate.

În acest context, am publicat voluntar primul nostru Raport de Sustenabilitate, aferent anului 2021, în care am comunicat transparent progresul nostru cu privire la obiectivele asumate în Strategia noastră de Sustenabilitate. În plan național ne-am alăturat proiectului Angajament pentru mediu și am aderat și la cea mai amplă inițiativă internațională, Pactul Global al ONU (UN Global Compact), angajându-ne să susținem cele zece principii ale acestuia cu privire la drepturile omului, mediu, bună guvernanță și combatere a corupției.

Performanța noastră în ceea ce privește guvernarea sustenabilității, impactului economic, de mediu și social, precum și transparența cu care am prezentat informațiile în Raportul nostru de Sustenabilitate 2021, ne-au ajutat să obținem un Rating ESG foarte bun și recunoașterea Gold Level, în cadrul Romania CST Index 2022.

Pentru a accelera procesul de tranziție către o flotă verde, ni s-a alăturat un nou partener de finanțare, Banca Europeană de Investiții. Este prima finanțare acordată de către BEI pentru o companie de mobilitate din România și ne va sprijini în demersurile noastre de transformare a soluțiilor de mobilitate pentru companii și extinderea flotei de mașini electrice și hibride. Demersurile începute în 2022 s-au concretizat prin comandarea a 200 de mașini Tesla, iar primul lot de mașini electrice format din Tesla Model 3 și Tesla Model Y a ajuns deja în flota noastră în primul trimestru al anului 2023.

Obiectivul nostru principal pe termen lung este reducerea cu peste 50% a emisiilor medii de carbon ale flotei operaționale până în 2030, cu un prag intermediar de reducere cu 25% până în 2025.

În 2022 am înregistrat progrese către acest obiectiv, scăzând media emisiilor de la 149 g/km la 144 g/km, iar integrarea Premium Leasing, atât a echipei cât și a flotei a fost realizată cu bine până la finalul anului. În acest moment, există un decalaj față de roadmap-ul prevăzut în strategia inițială, dar suntem încrezători că ne vom putea respecta angajamentele asumate pe termen mediu și lung.

Mereu în mișcare către un viitor mai bun
Magdalena Caramilea, Director Sustenabilitate Autonom